Hur sköter jag min Dahlia

Hur sköter jag min Dahlia

 Lyckas med Dahlior 

I tidigare inlägg går det att läsa om hur Dahlia knölen förbereds på bästa sätt inför kommande säsong.

I detta inlägget kommer det vara fokus på hur du ska sköta om din Dahlia. Här kommer några knep för att få rikligt med blommor och en kraftig välmående planta som går att njuta av under alla sommarmånaderna.

 1. Hur mycket sol ska Dahlia ha?
 2. Hur sköter jag min Dahlia i kruka?
 3. Hur ofta ska man vattna Dahlia? 
 4. Vilken gödning vill Dahlior ha? 
 5. Hur vill dahlia växa?
 6. Hur gör jag för att få många blommor på min dahlia?

1. Hur mycket sol vill Dahlia ha?

Dahlior vill stå i full sol eller i vandrande skugga. Var försiktig när utplantering börjar närma sig. De första späda bladen på din Dahlia är väldigt känsliga för vårsol. Viktigt att de späda växterna skolas in innan man planterar ut dem annars kan bladen bli brända och växten hängig. 

2. Hur sköter jag min Dahlia i kruka? 

Dahlior planteras i kruka från mars-juni beroende på väder. Viktigt att ha i beaktande är att frost risken är förbi då dahlior inte klarar minusgrader. Detta gäller även när man förkultiverar sina dahlior, har man ett växthus eller ett uterum kan man med fördel ha krukorna här. Olika dahlior blir olika höga och det kan vara bra att ha växtstöd så att inte vinden knäcker dem. Se även till att dahlian är planterad i näringsrik jord och fyll på med näring en gång i veckan så blomningen fortsätter men sluta ge näring i september så växten kan förbereda sig på vintervila. Använd semestervattnare vid resa så miljön för dahlian behålls optimal.

3. Hur ofta ska man vattna dahlia?

Dahlior vill ha mycket vatten och stå i luftig jord/dränerande kruka. Det vatten som knölen inte suger upp måste kunna rinna bort. Dahlior mår inte bra av att torka ut, är det väldigt torra förhållanden kan i värsta fall växten angripas av mjöldagg. Ska man på semester så kan man komplettera sin plantering med en s.k semestervattnare för att undvika uttorkning. 

4. Vilken gödning vill Dahlior ha?

När Dahlian planteras är det viktigt att fylla på ordentligt med höns eller kogödsel i jorden för att ha en bra grund för att sedan under växtperioden komplettera med näring i flytande form. Dahlior behöver mycket vatten och näring för att orka blomma och behålla sin spänst.

5. Hur vill dahlia växa?

Dahlior växer kraftigt och beroende på sort blir de olika höga med olika storlek på blommorna. Trots detta så behöver dahlior plats för att växa ett planterings avstånd på 50cm är att rekommendera. Dahlian vill stå i en luftig jord med lite sand i. 

6. Hur gör jag för att få många blommor på min dahlia?

 • Välj ut ett ställe med mycket sol eller vandrande skugga. 
 • Plantera din dahlia i näringsrik planteringsjord.
 • Vattna, dahlior vill ha mycket vatten och vill inte torka ut. 
 • Fyll på med flytande växtnäring regelbundet under säsongen.
 • Plocka blommor så plantan kan producera nya.

 

Lycka till med din plantering! :)

 

Läs även: Dela din Dahlia knöl

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar