Dela din Dahliaknöl

Dela din Dahliaknöl

Varför vill vi dela knölen?

Precis som de flesta andra växter så behöver dahlior också föryngras och underhållas. Genom att dela en Dahlia knöl så föryngrar man växten, undviker att de skrumpna delarna stjäl energi från själva plantan och nya friska knölar kan bildas och resultatet blir att dahlian blir mer livskraftig och man undviker röta i de gamla knölarna som kan sprida sig. Dessutom får du fler Dahlia knölar. 

Knölögon 

  • Grön = Knölen - innehåller allt som dahlian behöver för att växa. 
  • Rosa = Kronan - den enda delen där ögon kan växa ifrån. 
  • Lila = Halsen - binder knölen och kronan samman. 

saknar du någon av dessa ovannämnda delar på en knöl kommer den inte vara livskraftig. däremot så behöver du inte mycket krona på knölen för att ögon ska bildas. Se bild nedan. 

 

Såhär gör du när du delar din knöl: 

1. Klipp bort alla små rötter i slutet av knölarna och klipp även bort eventuella knölar med trasiga halsar. Se upp så du inte har mindre än 1cm2 krona vid varje knöl. köp sekatörer här

 

2. De grön markerade områdena kan man se en tydlig del mellan halsen och kronan. Här kan man dela knölen i två delar rakt över kronan.

 

 

3. dela knölen på mitten igen, dela sedan den på hälften igen.

4. Dela även igen och klipp bort kronan. Det är bra att ta bort då mycket av skaftet som möjligt då detta kan vara en bra vektor för spridning av invasiva insekter. 

Se "nyttig information om dahlia knölar" av författaren Filip svensson på Svedberga plantskola för mer djupgående genomgång.

Nyttig_informaton_om_Dahliaknolar.pdf (shopify.com)

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar