Saffran - Crocus Sativus

Saffran - Crocus Sativus

Odla egen Saffran?

Javisst, nu är det möjligt att odla din egna saffran. I detta inlägg får du lite smarta tips som kan vara avgörande för att du ska lyckas med din odling!

 

Crocus Sativus - Saffrans krokus 

Saffrans krokus är en växt som härstammar ifrån östra medelhavet men är möjlig att odla i Sverige. Blomman är väldoftande och kännetecknas med sina långa spröt som sträcker sig utanför blommans krona. Saffrans Krokus trivs bäst i varma och skyddade lägen och vill planteras i väldränerad jord. Detta för att må så bra som möjligt och säkra sin skörd. En jord som är perfekt för Saffran krokus är en jord med lite lera i som är näringsrik  & kalkrik. Ett exempel på lämplig jord är Rosjord

 

Plantering 

Saffran krokus blommar på hösten och bör tas upp ur jorden över vintern då lökarna inte klarar fukt eller frost. För att få ihop 0,5g saffran behövs det hela 75  lökar. 

Lökarna bör planteras under sensommaren eller tidigt på hösten för att börja blomma redan samma höst i oktober/ november. Lökarna planteras i ett skyddat och varmt läge. har du svårt att hitta det perfekta läget så går det toppen att plantera lökarna i en kruka. Har man tillgång till ett växthus så funkar detta också. Lökarna bör planteras med 10-15 cm djup. 

De röda Spröten skördas när blomman är helt utslagen och kan torkas på hushållspapper. Detta brukar vanligtvis gå på några dagar. 

 

Lycka till med din odling :) 

 

Tillbaka till blogg