Ohyra & skadedjur på Dahlia

Ohyra & skadedjur på Dahlia

Vem äter på min Dahlia?

Ohyra och skadedjur på Dahlia är tidskrävande och tröttande men skam den som ger dig. 

Tvestjärtar 

Nyttodjur eller skadedjur? Tvestjärtar är bra då dem äter bladlöss, bladloppor, kvalster och fjärils ägg och larver. Dock så gillar tvestjärtar också Dahlior, de är aktiva i mörkret och gömmer sig i skrymslen o vrån på dagen. Det finns olika kemikaliska bekämpningsmedel mot tvestjärtar men vill vi verkligen döda dessa nyttodjur eller vill vi bara inte att dem ska festa loss på våra Dahlior?

Förslag på åtgärder:

 • Vitlöksvatten: pressa vitlök i vatten och blanda i sprayflaska och spraya nära stammen på blomman. 
 • Gömställe kruka: ta en kruka, lägg halm i botten och häng krukan över en pinne nära blomman. Töm boet med tvestjärtar på dagen.
 • Gömställe Plastpåse: ta en svart liten plastpåse, fyll med halm och häng nära stammen. Töm påsen med tvestjärtar på dagen.
 • Gömställe wellpapp: ta en bit wellpapp och rulla ihop runt en pinne och fäst med ett snöre stick ner i jorden nära blomman. Skaka ut tvestjärtarna på dagen. 

Sniglar 

Sniglar i alla dess former gillar Dahlior och inte minst den spanska mördarsnigeln. Nedan ser du några tips på vad du själv kan göra. 

Förslag på åtgärder:

 • Förkultivera knölarna innan de sätts ut kan man förebygga en del angrepp eftersom sniglar gillar små och späda plantor.
 • Koppar tejp kan sättas runt planteringen av din Dahlia rabatt. när snigelns slem kommer i kontakt med koppar så bildas en svag elektrisk stöt som får snigeln att lämna. Dessutom håller koppar tejpen flera säsonger. 
 • Snigel effekt är ett korn som strös ut på de områden sniglarna befinner sig på. Kornen ger sniglarna en enorm mättnadskänsla och sniglarna beger sig tillbaka till sina bo där de dör av uttorkning. dessa korn är inte farliga för andra djur. 
 • Snigel list är en kant som fäst på pallkragen som inte sniglarna kan ta sig förbi pga. dess vinkel. 

Bladlöss

Bladlöss är lätta att identifiera på sin växt då dem ofta bildar stora kolonier. när utrymmet på växten börjar bli trångt föds nya bladlöss fast då med vingar. Bladlössen med vingar flyger till nya växter och bildar nya kolonier där och plötsligt har vi dem på fler ställen i trädgården.

Förslag på åtgärder:

 • Kallt vatten: viss effekt kan man få om man sprutar en hård stråle kallt vatten på växten men risken är då att växten tar skada. så här bör försiktighet iakttas. 
 • Såpvatten: blanda såpa och vatten, tillsätt lite T-sprit för bättre effekt. spraya 2-3 gånger i veckan med noggrannhet.
 • Skadekryps effekt: en effektiv produkt som är bruks färdig spray som är uppbyggd på såpa, kaliumsalter och fettsyror. 

Lycka till med kampen mot en finare rabatt utan ohyra:)

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar