Dahlior och sjukdomar

Dahlior och sjukdomar

Knippebakterios eller mjöldagg?

Dahlior är ett måste för många trädgårds älskare och går bra att odla på friland och i kruka. Tyvärr kan dahlior liksom många andra växter drabbas av sjukdomar. I denna artikel kommer vi prata om två sjukdomar dahlior kan drabbas av och vad man gör ifall det skulle hända i din trädgård. 

Mjöldagg även kallat mycel. mjöldagg är en svampsjukdom som lättas känns igen genom vita fläckar på blad. Denna svamp är förknippat med extrem torka på friland men även i kruka.(semestervattnare) Dahlia knölar ska förvaras frostfritt över vintern och därför finns det en risk att svampen överlever till nästa år men går att behandla

Knippebakterios orsakas av en bakterie som finns i jorden även kallad Rhodococcus fascians. Denna bakterien skapar enorm tillväxt av nya skott på knölen. Bakterien orsakar en rubbning i växtens celler på så sätt att växten  producerar ökad blad tillväxt eller genom enorm ny tillväxt av nya skott. Knippebakterios går inte att behandla.

Vad kan man göra mot mjöldagg?

En rekommendation är att ta en kvällspromenad i trädgården varje kväll för att snabbt kunna identifiera avvikande utseende på blad. Ser man något avvikande så plocka bort bladen direkt. Det går även att behandla på två olika sätt.

  • Bikarbonatsvatten: 2 tsk bikarbonat, 2 tsk såpa & 1 liter vatten. skaka sprayflaskan du blandat i ordentligt och spraya växten ordentligt. upprepa en gång i veckan tills besvären försvunnit. 
  • Krumulus: Är ett svamp medel funkar bra om angreppet inte gått för långt. blanda pulvret med vatten och skaka sprayflaskan ordentligt. spraya sedan 1 gång i veckan  i 2-3 veckor. 

Vad kan man göra mot Knippebakterios? 

  • Vid identifiering av Knippebakterios på din knöl finns det inte så mycket du kan göra. Att rekommendera är att byta all jord där dahlian stått och sedan slänga knölen och köpa en ny. 
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar