Dahlia knölar

Dahlia knölar

Stor guide om Dahlia knölar

Nu är det dags att ta fram dahlia knölarna från vinterförvaringen. Ser de skrynkliga ut, ska de delas, har någon rotknöl lossnat? I detta inlägg kommer du hitta svar på vanliga frågor som kan vara avgörande för att komma i gång med din dahlia plantering.

Hur vet jag att min Dahlia knöl är okej?

Dahlior är riktiga överlevare men det finns saker man ska se upp för. Något att ha i beaktande är att bara för att växten ser uttorkad ut betyder det inte att dem inte kommer vara livskraftiga. Det går att känna på knölen ifall det fortfarande finns fukt inuti och så länge knölen inte torkar ut så finns det liv i den. 

Se bilden nedan för jämförelse av din egna dahlia knöl

  • knöl 1-4 mår bra och kan planteras utan att tveka.
  • knöl 5-6 kan funka att plantera men genererar troligtvis inte till någon livskraftig planta 
  • knöl 7-9 är helt uttorkade och är utan hopp. 

 Hur stor behöver dahlia knölen vara?

Som tumregel kan man säga att storleken inte spelar någon roll för det mesta. En dahlia knöl är en knölrot på en dahlia växt och den innehåller mat, vatten och näring dessa tre byggstenar i knölen hjälper dahlian att växa så den kan etablera ett rotsystem som sedan kommer ge mat till växten. En knöl bör vara minst lika stor som ett AAA batteri för att producera blommor. Är knölen mindre än så kommer knölens huvuduppgift vara att producera och utveckla fler knölar under jorden och oftast syns bara ett grönt bladverk ovanför jorden utan blommor för att sedan komma starkare nästa år.

För mer djupgående information om Dahlior kan du ladda ner "nyttig information om dahliaknölar" som Filip svensson på Svedberga plantskola publicerat 

Nyttig_informaton_om_Dahliaknolar.pdf (shopify.com)

 Läs även: Dahlia till snitt 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar